AGTEDU 2019
PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Dr. Bandi Attila

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Kertészeti Tanszékén dolgozik. Az alábbi tárgyak oktatója: Általános gyümölcstermesztés, Fajonkénti gyümölcstermesztés, Korszerű gyümölcstermesztési módszerek, Gyümölcsfajta-ismeret. Doktori értekezésében a magyar diófajták és erdélyi diószelekciók termésmorfológiai sajátosságait és a xantomonaszos betegséggel szembeni ellenállóságukat értékelte. A dió tájszelekciós munkát napjainkban is folytatja. Értékeli a szelektált klónok ökológiai adaptációs képességét, és az erdélyi termőhelyi viszonyok közötti termeszthetőségét. Foglalkozik az erdélyi alma tájfajták gyűjtésével és vizsgálatával is.

 

Plenáris előadásának címe:

Dió szaporítási módok és korszerűsítési lehetőségek a szaporítóanyag előállításban

 

A közönséges dió (Juglans regia L.) a „nehezen szaporítható” gyümölcsfajok közé tartozik. Ezért a Kárpát-medence ökológiai viszonyai mellett szabadföldi körülmények között T-, vagy Chip- szemzéssel és hagyományos kézbenoltással az oltások eredési százaléka alacsony (20-30%-os). A szőlőoltvány előállítása esetében kidolgozott hőkamrás módszer adaptálásával, ill. továbbfejlesztésével javítani lehet a dió oltások kalluszosodását, illetve az életképes oltványok arányát. A módszer további pozitív hatása, hogy ezzel kiküszöbölhető az eredési veszteséget okozó dió baktériumos levél- és termésfoltosság (Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Pierce) Vauterin et al. (Xaj) fertőzőzés.