AGTEDU 2020
PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

AGTEDU 2019

 

„A megismerés és az átélt tudás szépsége felér a legmagasabb művészeti élménnyel, de nemcsak gyönyörködtet, hanem segít a természet erőinek megismerésében és felhasználásában, jövőnk építésében is.” (Öveges József)

Az idei évben, 2019. november 13-án immár 20. alkalommal kerül megrendezésre a kecskeméti felsőoktatás nagy hagyományokkal rendelkező tudományos rendezvénye, az AGTEDU Konferencia. A korábbi évekhez hasonlóan e nemzetközi tudományos konferenciánkkal a Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozathoz is kapcsolódik Egyetemünk.

2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia az „Értékteremtő tudomány” gondolatot választotta a Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat központi mottójává. Magyarország tudományos közvéleménye ezzel az üzenettel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a különböző tudományterületek nem csupán egymást kiegészítő és egymást erősítő szerepekkel rendelkeznek, de a tudományok sokszínűsége, a tudományos eredmények összefüggő, egymásra épülő, illetve egymásra gyakorolt megtermékenyítő hatásai révén együttesen is maradandó értéket képviselnek, és közösen szolgálják az egyetemes emberiség javát.

A tudományok módszertani sokfélesége, a tudományos megismerés sokszínűsége és a tudományos eredmények egymáshoz kapcsolódása olyan különleges értéket jelent, mely egyrészt jóllétünket szolgálva és nemzeti kincseinket gyarapítva válik közös tudásunk, kulturális örökségünk részévé, másrészt összetett eredményei, átfogó hatásmechanizmusai révén lehetővé teszi a tudományos és innovációs eredmények széleskörű gazdasági, társadalmi hasznosulását. A tudományos és innovációs eredmények, mindamellett, hogy hozzájárulnak a nemzetgazdaság teljesítményéhez, a gazdasági versenyképesség növeléséhez, olyan magas szintű eszmei értéket is képviselnek, amelyek kultúránkat gazdagítják és önazonosságtudatunkat erősítik.

Az AGTEDU Konferencia ebből a szempontból hosszú évek óta tölti be hivatását, hiszen a konferencia az Egyetemünk karain oktatott és kutatott tudományterületeket sokszínűségét, változatosságát tükrözi, lehetséges csatlakozási pontjait keresi, illetve Egyetemünk tudományos és nemzetközi kapcsolatainak ápolását is szolgálja. A gazdag programot ígérő tudományos tanácskozáson ebben az évben kiemelt szerepet kapnak a fiatal kutatók és a külső partnerek K+F együttműködési lehetőségei, és a plenáris előadások, valamint a 11 különböző tudományterületet átfogó szekciók mellett – Egyetemünk helyi gazdasági-társadalmi kapcsolatrendszerének elmélyítése érdekében – egy külön szekcióban kapnak helyet a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kezdeményezett Young Spirit program előadásai.

A Neumann János Egyetem 20. AGTEDU konferenciája pedig a jubileum mellett abból a szempontból is különleges eseménynek számít, mert az Egyetem új akadémiai vezetése az idei évben először adja át az egyetem oktatói és kutatói számára alapított új tudományos elismeréseket.

 

        Dr. Fülöp Tamás
rektor
Neumann János Egyetem